2008. április 18.

A PEN-koncertről

Utózatos:

"Imádlak Zsuzsi!!!!"

Itt meg is vártuk a soron következő fellépőt, aki nem más, mint "Pécs Alannis Morisette-je", Takáts Eszter, akit elkísért a zenekara is: a Gumi Zsuzsi (ami a neve ellenére kizárólag férfiakból áll). Feltett szándékom volt, hogy a Drága idő című dalt még megvárom, aztán szépen visszamegyünk a Szalon színpadra, ahol a Kiscsillag már javában hangolt. Hát nem így lett.

És nemcsak azért, mert a Drága időt hagyták a végére, hanem azért is döntöttünk a maradás mellett, mert egyszerűen nem lehetett otthagyni a koncertet. Takáts Eszter egy hihetetlenül kedves, vicces, vidám hölgy. A dalok között folyamatosan viccelődött, nevetgélt, a dalok közben pedig mosolygott. Laza koncert volt, még az is belefért, hogy a basszusgitáros elrohant "könnyíteni magán" (ugye, az olcsó sör...), Eszter pedig a színpadról rendelt egy kis pohár bort magának. Amit persze 5 perc alatt meg is kapott a lelkes közönség egyik férfitagjától.

Nagy mosollyal hagytuk el az Egyetemi színpadot, következhetett a mindig hatalmas bulit jelentő Belga fellépése. [...]


Én inkább elnéztem Eszterhez és Gumi Zsusziékhoz, akik a kis sátorban szórakoztatták a lelkes közönséget. Jaj, hiába, örül a lelkem, mikor Eszter sikereit látom, mert mégiscsak a szemünk előtt éli világát Pécs egyik tehetséges zenevirága.
Na ez szép kis képzavar volt, de értitek ugye?

Videó : Idegen (BAMA)

Koncertfotók (BAMA)

Küldjetek képeket, linkeket meg mindent.


Előzetes:

Miből lesz a latextanga? - Gumizsuzsi
Április 16., 22.15-23.30, Egyetemi színpad

Takáts Eszti városunk Koncz Zsuzsája, kicsiben. Szövegeinek világa, zenéinek stílusa kicsit popos, kicsit sarokra állós, görlpóveres, kiállása szerethető. Ő a mi pécsi underground dívánk, aki a Pavilon 2004-es feloszlása után eltűnt egy időre, majd először Szabó Kornél és a Singas-csapat oldalán (illetve velük közreműködve) bukkant fel újra a Tea Culpával, később pedig verbuvált egy zenekart sokat látott és tapasztalt helyi zenészekből. Belőlük lett a Gumizsuzsi - egy szupertitkos világuralmi projekt sanzonreggae-s köntösbe öltöztetve, hogy még csak gyanút se tudjon kelteni.

Eszti és a Zsuzsik is szerencsés áldozatai lettek a kortárs könnyűzene skizofréniájának, ahol senki nem akar kristálytisztán lefektetett, alaposan kimerített és jól ismert műfajok mentén mozogni, és inkább ötvöz, mazsolázik, egymásra rak néhány építőkockát, szertelenkedik - játszik. Mind a hangszerén, mind azzal, amit ki akar belőle csalni. Így kerülhetett dalaikban egymás mellé a melankolikus sanzon bágyadtsága, a reggae felezett tempója (és a d'n'b ebből építkező feszessége), a magyar népzene dallamvilága, a torzított gitárokból csöpögő alternatív rockzene ereje. Sokszor egy dalon belül is. Mindezek fölött pedig ott tornyosulnak Eszti dalszövegei, amik úgy szólnak mindenről, hogy közben igazán semmiről sem, de arról kellő alapossággal. Zsuzsiék megalapozták renoméjukat a városban, nevüket és hangulatukat már jól ismerhetik az éjszakában rendszeresen kószálók - érdemes megnézni, mit kezdenek a fesztiválszínpaddal.

Nincsenek megjegyzések: